İktisat Pr. (102910216)

Genel Bilgiler

  • Kontenjan 100 (2023 Yılı)
  • Okul Bir. Kon. 3 (2023 Yılı)
  • Deprem Kon. 25 (2023 Yılı)
  • MEB Kon. 0 (2023 Yılı)
  • 35 Yaş Kadın Kon. 3 (2023 Yılı)
  • Öğrenim Süresi 4 Yıl
  • Öğrenim Düzeyi Lisans
  • Öğrenim Türü Örgün Öğretim
  • Puan Türü Eşit Ağırlık
  • Taban Puanı 284,2377 (2022 Yılı)
  • Taban Baş. Sırası 526479 (2022 Yılı)

Yararlı Bağlantılar


Program Hakkında Bilgi

"İktisat: mal ve hizmetlerin üretim-tüketim ilişkisinden, kaynakların bölüşümüne doğru genişleyen bir yelpazede son derece temel bir alanı bireysel ve toplumsal olarak inceleyen bir bilim dalıdır. İktisadi hayatın işleyişinin araştırılması ve ortaya çıkan ekonomik sorunlara en uygun çözümlerin aranması iktisadın özel ilgi alanıdır. Birey ve firmaların davranışından uluslararası ekonomik ilişkilere kadar her düzeyde toplumsal ve ekonomik ilişkilerin anlaşılması ve dönüştürülmesi için gerekli temel bilgi ve kuramların geliştirilmesi iktisadın faaliyet alanını tanımlar.

İktisat, bilimsel düzeyi ve yetkinliğiyle sosyal bilimler arasında özel bir yere sahiptir.  İktisadın Nobel ödülü verilen tek sosyal bilim dalı olması tesadüf değildir. Bireylerin ve özel sektör firmalarının olduğu kadar kamu sektörünün ve sivil toplum örgütlerinin ekonomik konularda politika geliştirmesi sürecinde iktisat bilimi artan bir oranda önem kazanmıştır. İktisadın bu ayrıcalığı, mezunlarını özel ve kamu sektöründe orta-üst düzey yöneticilik görevlerinden devlet yönetimine kadar uzanan bir çizgide öncelikli olarak tercih edilen bireyler haline getirmektedir.

İktisat Bölümü, çağımız ekonomilerinin yapısını, işleyişini ve sorunlarını sistematik olarak inceleyen bilgileri vermeyi amaçlar. Bu kapsamda bir ekonominin mikro ve makro temeldeki özelliklerine uygun olarak bir müfredat programı izler. Her iki düzeydeki ekonomik yönetimin başarılı olabilmesi için gerekli bilgileri öğrencisine kazandırır. Ayrıca, uluslararası ekonomik ilişkilerin niteliği hakkında bilgiler vererek, ulusal ekonomi-dünya ekonomisi ilişkilerinin mahiyetini kavratır. Böylelikle, iktisadi ve ticari olarak; özel ve kamusal alan olarak; işletme ve ulusal ekonomi düzeyi olarak gerekli tüm bilgilerle donatılmış mezunlar yetiştirerek, belirtilen alanlarda istihdam edilmelerine imkân sağlar.

İktisat Bölümü'nün hedef grubu matematik ve sayısal yöntemlerle barışık aynı zamanda, Türkiye ve dünya ekonomisindeki gelişmelere ilgi duyan öğrencilerdir. Başlangıç, orta ve ileri düzeyde verilen iktisat dersleri bölüm müfredat programının temel taşlarını oluşturmaktadır. Vurgulanan uzmanlık alanları ise uluslararası ekonomi, dış ticaret, ekonomi politikaları, maliye ve para ve banka konularıdır. Mezuniyetten sonra kamu bürokrasisi, özel sektör, denetim, finans-bankacılık kesiminde kariyer yapmak isteyen öğrencilere gerekli donanımın kazandırılması bölümün başlıca amacıdır. Akademik kariyere yönelmek isteyen öğrenciler de unutulmamıştır. İktisat tarihinden oyun teorisine kadar uzanan zengin bir seçmeli ders programının öğrencilere sunulması hedeflenmektedir. Lisans eğitimleri süresince iktisat dışındaki alanlarda da uzmanlık kazanmak isteyen öğrenciler için çift anadal ve yandal programları mevcuttur.

Çukurova Üniversitesi İktisat Bölümü, öğrencilere sosyal bilimler için gerekli kuramsal temeli ve çözümleme yeteneğini kazandırmak amacıyla lisans, yüksek lisans ve doktora derecelerini de içeren geniş bir program sunmaktadır. Lisans programı öğrencilerin analitik, eleştirel ve yaratıcı düşünme yeteneklerini geliştirmeye yöneliktir. Bu doğrultuda güçlü bir iktisat bilgisi ile birlikte temel istatistik ve matematik yöntemlerini etkili biçimde kullanma becerisi edinen öğrenciler ders programlarını, bilgilerini derinleştirmek istedikleri konulara göre seçmeli dersler alarak belirleyebilmekte ve kuramsal bilgileri uygulama olanağı bulmaktadırlar. İktisat bölümümüzde şu an öğrenci alan üç lisans programı bulunmaktadır. Bu programlar İktisat (Birinci Öğretim) ve İngilizce İktisat şeklindedir.

İktisat Bölümümüz, Türkiye’nin en seçkin üniversitelerinden mezun akademik kadrosu ile nitelikli bir eğitim programının yanı sıra, öğrencilerine sosyal etkinlikler için de uygun bir ortam sunmaktadır.
"



Bu Programı Neden Tercih Etmelisiniz

"İktisat Bölümümüz, Türkiye’nin en seçkin üniversitelerinden mezun akademik kadrosu ile nitelikli bir eğitim programının yanı sıra, öğrencilerine sosyal etkinlikler için de uygun bir ortam sunmaktadır. Bölüm öğrencilerinin aktif olarak yer aldığı topluluklar, düzenledikleri etkinlikler ile öğrencilerin akademik gelişmesine destek olmakta, öğrencilerin ve öğretim üyelerinin kamu ve özel kuruluşlar ile ilişkilerinin geliştirilmesini sağlamaktadır. İktisadi konularda faaliyet gösteren çeşitli vakıf ve kuruluşlar İktisat Bölümü öğrencilerine burs sağlamaktadır.

Çukurova Üniversitesi İktisat Bölümü öğretim elemanları, eğitim faaliyetinin yanı sıra, ülkemizde iktisat biliminin gelişmesine nitelikli araştırmaları ile de katkıda bulunmakta, pek çok ulusal ve uluslararası araştırmaya ve kongreye aktif olarak katılmaktadırlar.

İktisat Bölümümüz, ülkelerin özel ve kamu sektörünün gereksinim duyacağı nitelikli iktisatçıların yetiştirilebilmesi amacıyla kurulan bir bölümdür. Çağdaş eğitim almış gençlerin yetişmesini sağlayacak; kamu ve özel sektörün gereksinim duyduğu ekonomi alanında nitelikli yöneticilerin yetişmesine olanak verecek modern bir eğitim programı sunmaktadır. Bölümümüz tarafından izlenilen program, uluslararası standartlara uygun Avrupa ve ABD üniversiteleri programlarından esinlenerek hazırlanmaktadır.

İktisat Bölümümüz, Lisans (İngilizce İktisat ve İktisat Birinci Öğretim), Yüksek Lisans (İktisat tezli yüksek lisans, Ekonomi tezsiz yüksek lisans) ve doktora derecelerini de içeren geniş bir program sunmaktadır.

Lisans programı, hazırlık (yabancı dil) eğitimi hariç sekiz yarıyıl (dört yıl) olup, iktisat, işletme, hukuk ve finans ağırlıklı derslerden oluşmaktadır.

Çukurova Üniversitesi İktisat Bölümü öğrencilerinin mezuniyet öncesi staj yapma zorunluluğu olmamasına rağmen, istekli öğrencilerin Türkiye'deki seçkin kurum ve kuruluşlarda en az bir aylık bir dönemi kapsayacak şekilde staj yapmaları teşvik edilmektedir. Eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetleri, Türkiye’deki kamu ve özel sektör kuruluşları ile uluslararası kuruluşlarda görev yapan tanınmış iktisatçılar ve deneyimli yöneticilerin katılımı ile düzenlenen uygulamalı eğitimler ve seminerlerle desteklenmektedir. Uluslararası standartta yapıya sahip yüksek nitelikli bir akademik kadro oluşturmak ve bunu sürekli geliştirmek Çukurova Üniversitesi İktisat Bölümü'nün temel amaçları arasındadır.

Son yıllarda Türkiye ekonomisinde yaşanan gelişmelerle birlikte özel ve kamu sektörlerinde yabancı dil bilgisine sahip nitelikli iktisat bölümü mezunları çok aranan elemanlar arasında yer almaktadır.

Mezunlarımız, kamu ve özel sektördeki değişik istihdam alanlarında orta ve üst düzey yöneticilik görevleri üstlenmektedirler. Mezun öğrencilerimizde bireysel girişimcilik eğilimleri de güçlenerek artmakta, mezun öğrencilerimizden bazıları bireysel veya ortak girişimleriyle kurdukları firmalar aracılığıyla iş hayatına başlangıç yapmaktadırlar.
"


YÖK Atlas verileri (2022)

Genel Bilgiler
İktisat
ÖSYM Program Kodu102910216
Üniversite TürüDevlet
ÜniversiteÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ
Fakülte / Yüksekokulİktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
Puan TürüEA
Burs TürüÜcretsiz
Genel Kontenjan100
Okul Birincisi Kontenjanı3
Toplam Kontenjan **131
Genel Kontenjana Yerleşen103
Okul Birincisi Kontenjanına Yerleşen---
Toplam Yerleşen131
Boş Kalan Kontenjan0
İlk Yerleşme Oranı%100,0
Yerleşip Kayıt Yaptırmayan9
Ek Yerleşen9
0,12 Katsayı ile Yerleşen Son Kişinin Puanı *285,53121
0,12 + 0,06 Katsayı ile Yerleşen Son Kişinin Puanı *---
0,12 Katsayı ile Yerleşen Son Kişinin Başarı Sırası *524.164
0,12 + 0,06 Katsayı ile Yerleşen Son Kişinin Başarı Sırası *---
2023 Tavan Puan(0,12) *385,92741
2023 Tavan Başarı Sırası(0,12) *69.745
2022'de Yerleşip 2023'de OBP'si Kırılarak Yerleşen Sayısı *11
Yerleşenlerin Ortalama OBP'si *404,314
Yerleşenlerin Ortalama Diploma Notu *80,9
*: Tübitak ve Engelli ek puanı ile Genel Kontenjana yerleşenler dışında Genel Kontenjana yerleşen son (taban) / ilk (tavan) kişinin değeridir.
**: Toplam Kontenjan = Genel + Okul Birincisi + Şehit-Gazi Yakını + 34 Yaş Üstü Kadın + Depremzede Aday kontenjanları toplamından oluşmaktadır.
Kontenjan, Yerleşme ve Kayıt İstatistikleri
Kontenjan Yerleşen Yerleşme Oranı % Kesin Kayıt Yaptıran Kazanıp Kayıt Yaptırmayan
Genel 100 103 %100,0 122 9
Tübitak ---
Engelli ---
Okul Birincisi 3 ---
Toplam * 131 131
*: Toplam = Genel + Okul Birincisi + Şehit-Gazi Yakını + 34 Yaş Üstü Kadın + Depremzede Aday kontenjanları toplamından oluşmaktadır.


Not: Programa ek yerleştirme ile 9 kişi yerleşmiştir.
Yerleşenlerin Cinsiyet Dağılımı
Sayı % Oran
 Kız 61 %46,6
 Erkek 70 %53,4
Yerleşenlerin Geldikleri Coğrafi Bölgeler
Yerleşen Sayısı % Oran Cinsiyet
Toplam 131 %100,0 70 Erkek/61 Kız
Aynı Şehir 85 %64,9 45 Erkek/40 Kız
Farklı Şehir 46 %35,1 25 Erkek/21 Kız


Yerleşen Sayısı % Oran
Toplam 131 %100,0
Akdeniz 112 %85,5
Doğu Anadolu 3 %2,3
Ege 1 %0,8
Güneydoğu Anadolu 6 %4,6
İç Anadolu 3 %2,3
Karadeniz 1 %0,8
Marmara 5 %3,8

Yerleşenlerin Geldikleri İller
Yerleşen Sayısı % Oran
Toplam
131 %100,0
Adana
85 %64,9
Ağrı
1 %0,8
Ankara
2 %1,5
Balıkesir
1 %0,8
Bursa
2 %1,5
Düzce
1 %0,8
Gaziantep
3 %2,3
Hatay
10 %7,6
İstanbul
2 %1,5
Kahramanmaraş
1 %0,8
Manisa
1 %0,8
Mersin
11 %8,4
Muş
1 %0,8
Nevşehir
1 %0,8
Osmaniye
5 %3,8
Şanlıurfa
2 %1,5
Şırnak
1 %0,8
Van
1 %0,8

Yerleşenlerin Öğrenim Durumu
Öğrenim Durumu Yerleşen Sayısı % Oran
Toplam 131 %100,0
Liseden yeni mezun, YKS ye ilk defa girdi 18 %13,7
Liseden mezun, daha önce hiç üniversiteye yerleşmemişti 76 %58,0
Üniversitede öğrenci iken sınava girip buraya yerleşti 11 %8,4
Bir üniversiteden daha önce mezun olmuş 24 %18,3
Diğer 2 %1,5
Yerleşenlerin Liseden Mezuniyet Yılları
Yerleşen Sayısı % Oran
Toplam 131 %100,0
2023 18 %13,7
2022 42 %32,1
2021 30 %22,9
2020 6 %4,6
2019 1 %0,8
2018 3 %2,3
2017 6 %4,6
2016 7 %5,3
2015 4 %3,1
2014 3 %2,3
2013 1 %0,8
2012 2 %1,5
2011 3 %2,3
2009 1 %0,8
2007 2 %1,5
1998 1 %0,8
1997 1 %0,8

Yerleşenlerin Mezun Oldukları Lise Alanları
Lise Alanı Yerleşen Sayısı % Oran
Toplam 131 %100,0
(9008)Alanı Yok 112 %85,5
(6303)Fen Bilimleri 7 %5,3
(6310)Türkçe Matematik 3 %2,3
(6208)Sağlık Hizmetleri 3 %2,3
(6006)Bilişim Teknolojileri 2 %1,5
(6046)Sanat (Konservatuvar-Güzel Sanatlar Lisesi) 1 %0,8
(6042)Pazarlama Ve Perakende 1 %0,8
(6013)Elektrik-Elektronik Teknolojisi 1 %0,8
(6307)Sosyal Bilimler 1 %0,8

Yerleşenlerin Mezun Oldukları Lise Grubu / Tipleri

Genel Liseler Grubu
Lise Tipi Yerleşen % Oran
Lise (Resmi Ve Gündüz Öğretimi Yapan Liseler) 6 %4,6
Anadolu Lisesi (Y.Dille Öğretim Yapan Resmi Liseler) 45 %34,4
Lise Programı 42 %32,1
Özel Temel Lise 4 %3,1
Yabancı Dille Öğretim Yapan Özel Lise / Özel Anadolu Lisesi 21 %16,0
Anadolu Öğretmen Lisesi 1 %0,8
Fen Lisesi 1 %0,8
Güzel Sanatlar Lisesi 1 %0,8
Lise , Özel Lise (Y. Dil Ağırlıklı Program Uygulayan Liseler) 1 %0,8
Özel Fen Lisesi 1 %0,8
Sosyal Bilimler Lisesi 1 %0,8
Meslek Lisesi Grubu
Lise Tipi Yerleşen % Oran
Anadolu Meslek Programı 4 %3,1
Anadolu Meslek Lisesi 1 %0,8
Özel Anadolu Meslek Programı 1 %0,8
Teknik Lise (Erkek Teknik) 1 %0,8
Önemli Açıklama: ÖSYM’nin gruplandırmasına göre,

Genel Lise grubu; Lise, Yabancı Dil Ağırlıklı Lise, Özel Lise, Anadolu Lisesi, Yabancı Dille Öğretim Yapan Özel Lise, Fen Lisesi, Özel Fen Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi, Spor Lisesi, Askerî Lise, Polis Koleji, Akşam Lisesi, Özel Akşam Lisesi, Açıköğretim Lisesi (lise programı), Çok Programlı Lise (lise programı, lise programı-Yabancı Dil Ağırlıklı), Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi, Güzel Sanatlar Lisesi, Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi, Özel Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi, Anadolu Öğretmen Lisesi, Özel Anadolu Öğretmen Lisesi, Öğretmen Lisesi, Öğretmen Okulu ve Köy Enstitüsünü kapsamaktadır.

Meslek Lisesi grubu; Ticaret Meslek Liseleri, Teknik Liseler, Endüstri Meslek Liseleri, Kız Meslek Liseleri, Sağlık Meslek Liseleri, Otelcilik ve Turizm Meslek Liseleri, Sekreterlik Meslek Liseleri, İmam Hatip Liseleri, Açıköğretim Lisesi (Meslek Lisesi programları), İşitme Engelliler Meslek Lisesi, Çok Programlı Liseler (Meslek Lisesi programları), Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi (METEM) ve diğer meslek liseleri ile Astsubay Hazırlama Okullarını kapsamaktadır

(Kaynak: 2021 YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu)
Yerleşenlerin Mezun Oldukları Liseler
Öğrenim Durumu
Lise Toplam Lise'den Yeni Mezun Önceki Mezun
Toplam 131 18 113
75.YIL ANADOLU LİSESİ (ADANA - YÜREĞİR) 1 0 1
ABDULKADİR PAKSOY ANADOLU LİSESİ (ADANA - SEYHAN) 1 0 1
AÇIK ÖĞRETİM LİSESİ ( - MERKEZE BAĞLI TAŞRA) 42 3 39
ADANA ERKEK ANADOLU LİSESİ (ADANA - SEYHAN) 1 0 1
ADANA MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ (ADANA - SEYHAN) 1 0 1
AHMET KABAKLI FEN LİSESİ (ELAZIĞ - MERKEZ) 1 0 1
AKDENİZ BORSA İSTANBUL MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ (MERSİN - AKDENİZ) 1 0 1
AKİB ZAFER ÇAĞLAYAN MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ (MERSİN - AKDENİZ) 1 0 1
ANTAKYA YÜKSEL-KEMAL BEHZETOĞLU ANADOLU LİSESİ (HATAY - ANTAKYA) 1 0 1
ARİF NİHAT ASYA ANADOLU LİSESİ (ADANA - SEYHAN) 1 0 1
AYLA-NACİ UYAR ANADOLU LİSESİ (HATAY - ARSUZ) 1 1 0
AYTEN KEMAL AKINAL ANADOLU LİSESİ (GAZİANTEP - ŞEHİTKAMİL) 1 0 1
BAHTİYAR VAHABZADE SOSYAL BİLİMLER LİSESİ (ADANA - SARIÇAM) 1 0 1
BARBOROS HAYRETTİN KIZ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ (MERSİN - TARSUS) 1 0 1
BEŞOCAK ANADOLU LİSESİ (ADANA - SEYHAN) 1 0 1
BULANIK SAİD NURSİ ANADOLU LİSESİ (MUŞ - BULANIK) 1 1 0
ÇEAS ANADOLU LİSESİ (ADANA - ÇUKUROVA) 2 0 2
ENVER KURTTEPELİ ANADOLU LİSESİ (ADANA - YÜREĞİR) 1 0 1
ERTUĞRUL GAZİ ANADOLU LİSESİ (HATAY - ARSUZ) 1 0 1
ERYAMAN ŞEHİT ERTAN AKGÜL ANADOLU LİSESİ (ANKARA - ETİMESGUT) 1 0 1
GAZİ ANADOLU LİSESİ (ADANA - SEYHAN) 1 0 1
GÜRSU FAZIL HÜSNÜ DAĞLARCA ANADOLU LİSESİ (BURSA - GÜRSU) 1 1 0
HORASAN ANADOLU LİSESİ (ERZURUM - HORASAN) 1 0 1
KADİRLİ ŞEHİT ÖĞRETMEN ORHAN GÖK ANADOLU LİSESİ (OSMANİYE - KADİRLİ) 1 0 1
KAHRAMANMARAŞ ANADOLU LİSESİ (KAHRAMANMARAŞ - DULKADİROĞLU) 1 0 1
KARŞIYAKA MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ (ADANA - YÜREĞİR) 1 0 1
KOZAN FEN LİSESİ (ADANA - KOZAN) 1 0 1
KOZAN YUSUF BAYSAL ANADOLU LİSESİ (ADANA - KOZAN) 1 0 1
MANİSA GÜZEL SANATLAR LİSESİ (MANİSA - YUNUSEMRE) 1 1 0
MEHMET GÜMÜŞER ANADOLU LİSESİ (KAHRAMANMARAŞ - DULKADİROĞLU) 1 1 0
MELİKŞAH ANADOLU LİSESİ (ADANA - YÜREĞİR) 1 0 1
MERSİN YUSUF KALKAVAN ANADOLU LİSESİ (MERSİN - MEZİTLİ) 1 0 1
MESUT ÖZATA ANADOLU LİSESİ (VAN - İPEKYOLU) 1 0 1
MİRCİLER MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ (BALIKESİR - GÖNEN) 1 1 0
MUSTAFA KEMAL ANADOLU LİSESİ (MERSİN - TARSUS) 2 0 2
NURAN YILMAZ ANADOLU LİSESİ (HATAY - ARSUZ) 1 1 0
OSMANİYE İBN-İ SİNA MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ (OSMANİYE - MERKEZ) 1 0 1
ÖZEL ADANA FAVORİ FEN BİLİMLERİ FEN LİSESİ (ADANA - ÇUKUROVA) 1 1 0
ÖZEL ADANA FİNAL ANADOLU LİSESİ (ADANA - ÇUKUROVA) 1 0 1
ÖZEL AKDENİZ KOLEJİ (ADANA - SEYHAN) 2 0 2
ÖZEL AYAS MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ (ADANA - SEYHAN) 1 0 1
ÖZEL ÇAĞ ANADOLU LİSESİ (MERSİN - TARSUS) 1 0 1
ÖZEL ÇUKUROVA MARMARA ANADOLU LİSESİ (ADANA - SEYHAN) 1 1 0
ÖZEL DOĞALPARK TEMEL LİSESİ (ADANA - ÇUKUROVA) 1 0 1
ÖZEL FİNAL AKADEMİ ANADOLU LİSESİ (ADANA - SEYHAN) 4 1 3
ÖZEL İDARE ANADOLU LİSESİ (GAZİANTEP - ŞAHİNBEY) 1 0 1
ÖZEL İSKENDERUN SINAV ANADOLU LİSESİ (HATAY - İSKENDERUN) 1 1 0
ÖZEL İSKENDERUN UĞUR ANADOLU LİSESİ (HATAY - İSKENDERUN) 1 0 1
ÖZEL KADİRLİ BAHÇEŞEHİR ANADOLU LİSESİ (OSMANİYE - KADİRLİ) 1 0 1
ÖZEL KUZEY ADANA FİNAL TEMEL LİSESİ (ADANA - ÇUKUROVA) 2 0 2
ÖZEL MEKTEBİM ÇUKUROVA BİLFEN FEN LİSESİ (ADANA - ÇUKUROVA) 1 0 1
ÖZEL MERKEZ SINAV TEMEL LİSESİ (KONYA - SELÇUKLU) 1 0 1
ÖZEL MERSİN EVRENSEL KÜLTÜR ANADOLU LİSESİ (MERSİN - YENİŞEHİR) 1 0 1
ÖZEL NEVŞEHİR SİMYA ANADOLU LİSESİ (NEVŞEHİR - MERKEZ) 1 0 1
ÖZEL NİZİP ARTI ANADOLU LİSESİ (GAZİANTEP - NİZİP) 1 0 1
ÖZEL SAINT JOSEPH FRANSIZ LİSESİ (İSTANBUL - KADIKÖY) 1 1 0
ÖZEL SİVEREK BAHÇEŞEHİR KOLEJİ ANADOLU LİSESİ (ŞANLIURFA - SİVEREK) 1 0 1
ÖZEL SULAR ANADOLU LİSESİ (ADANA - SEYHAN) 1 1 0
ÖZEL TARSUS AMERİKAN KOLEJİ (MERSİN - TARSUS) 1 1 0
ÖZEL TARSUS KÖKLÜ ANADOLU LİSESİ (MERSİN - TARSUS) 1 0 1
ÖZEL YENİ ADANA ORTADOĞU ANADOLU LİSESİ (ADANA - ÇUKUROVA) 1 1 0
RAMAZAN ATIL ANADOLU LİSESİ (ADANA - ÇUKUROVA) 1 0 1
SALİM YILMAZ ANADOLU LİSESİ (MERSİN - AKDENİZ) 1 0 1
SEYHAN DANİŞMENT GAZİ ANADOLU LİSESİ (ADANA - SEYHAN) 1 0 1
SEYHAN HACI HATİCE TURGUT ANADOLU LİSESİ (ADANA - ÇUKUROVA) 1 0 1
SEYHAN ROTARY ANADOLU LİSESİ (ADANA - YÜREĞİR) 2 0 2
SİLOPİ ATATÜRK ANADOLU LİSESİ (ŞIRNAK - SİLOPİ) 1 0 1
SUNGURBEY ANADOLU LİSESİ (ADANA - ÇUKUROVA) 1 0 1
ŞEHİT TEMEL CİNGÖZ ANADOLU LİSESİ (ADANA - ÇUKUROVA) 2 0 2
TEPEBAĞ ANADOLU LİSESİ (ADANA - SEYHAN) 2 0 2
TOKİ KÖPRÜLÜ ANADOLU LİSESİ (ADANA - YÜREĞİR) 2 0 2
TOKİ ŞEHİT OZAN ONUR İLGEN ANADOLU LİSESİ (ADANA - SEYHAN) 1 0 1
TOKİ ŞEHİT SÜLEYMAN YILMAZ ANADOLU LİSESİ (HATAY - ANTAKYA) 2 0 2
TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ İZZETTİN DÜNDAR ANADOLU LİSESİ (MARDİN - KIZILTEPE) 1 0 1
YUNUS EMRE ANADOLU LİSESİ (BATMAN - MERKEZ) 1 0 1
YÜREĞİR HALICILAR ANADOLU LİSESİ (ADANA - YÜREĞİR) 2 0 2
ZEYTİN DALI ANADOLU LİSESİ (HATAY - ALTINÖZÜ) 1 0 1
Önemli Açıklama:

Aynı kod ile birden çok lise olması durumunda, bunlar / işareti ile ayrılarak bir arada verilmiştir. (Kaynak: 2019 YKS Ortaöğretim Kurumları Kitapçığı)
Yerleşen Okul Birincileri
Yerleşen Sayısı
Toplam --
Genel --
Okul Birincisi --
Taban Puan ve Başarı Sırası İstatistikleri
Kontenjan Yerleşen Sayısı Yerleşen Son Kişinin Puanı *
Genel Kontenjan 100 103 285,53121
Okul Birincisi Kontenjanı 3 --- ---

Yerleşen Son Kişinin Başarı Sırası *
Kontenjan Yerleşen Sayısı 0,12 Katsayı ile 0,12 + 0,06 Katsayı ile
Genel Kontenjan 100 103 524.164 ---
Okul Birincisi Kontenjanı 3 --- --- ---
*: Tübitak ve Engelli ek puanı ile yerleşenler dışında.
Yerleşen Son Kişinin Profili
Öğrenim Durumu Üniversitede öğrenci iken sınava girip buraya yerleşti
Liseden Mezuniyet Senesi 2018
Lise Alanı (9008)Alanı Yok
Yerleştiği Puan* 285,53121
Yerleştiği Başarı Sırası* 524.164
Yerleştiği Katsayı 0,12 Katsayı
Ortaöğretim Başarı Puanı 390,900
Diploma Notu 78,2
Cinsiyeti Erkek
Geldiği İli ADANA
*: Tübitak ve Engelli ek puanı ile Genel Kontenjana yerleşenler dışında Genel Kontenjana yerleşen son (taban) kişinin değeridir.
Yerleşenlerin YKS Net Ortalamaları
0,12 Katsayı ile 0,12 + 0,06 Ek Puan ile
Ortalama OBP 404,314 ---
Yerlesen 103 ---
TYT Fen Bilimleri (20 soruda) 1,3 ---
TYT Sosyal Bilimler (20 soruda) 10,7 ---
TYT Temel Matematik (40 soruda) 10,2 ---
TYT Türkçe (40 soruda) 24,0 ---
AYT Coğrafya-1 (6 soruda) 2,1 ---
AYT Matematik (40 soruda) 6,0 ---
AYT Tarih-1 (10 soruda) 2,8 ---
AYT Türk Dili ve Edebiyatı (24 soruda) 10,7 ---

 Tüm "İktisat "
Programlarının Net Sihirbazı için Tıklayın


Önemli Açıklama:

Yukarıdaki değerlerin hesaplanmasında Tübitak ve Engelli ek puanı ile yerleşenler (varsa) dışında Genel Kontenjana yerleşenlerin testlerdeki netleri dikkate alınmıştır.
Yerleşenlerin YKS Puanları
Yerleşenlerin YKS'deki Ortalama Puanları
0,12 Katsayı ile 0,12 + 0,06 Ek Puan ile
Yerleşen 103 ---
Ortalama OBP 404,314 ---
TYT 278,188 ---

Yerleşenlerin YKS'deki En Düşük Puanları
0,12 Katsayı ile 0,12 + 0,06 Ek Puan ile
Yerleşen 103 ---
En Düşük OBP 319,250 ---
TYT 238,082 ---
Önemli Açıklama:

Yukarıdaki değerlerin hesaplanmasında Tübitak ve Engelli ek puanı ile yerleşenler (varsa) dışında Genel Kontenjana yerleşenlerin testlerdeki netleri dikkate alınmıştır.
Yerleşenlerin YKS Başarı Sıraları
Yerleşenlerin YKS'deki Ortalama Başarı Sıraları (OBP Eklenmeden)
0,12 Katsayı ile Yerleşenler 0,12 + 0,06 Ek Puan ile Yerleşenler
Yerleşen 103 ---
TYT 658.599 ---

Yerleşenlerin YKS'deki En Düşük Başarı Sıraları (OBP Eklenmeden)
0,12 Katsayı ile Yerleşenler 0,12 + 0,06 Ek Puan ile Yerleşenler
Yerleşen 103 ---
TYT 1.140.293 ---
Önemli Açıklama:

Yukarıdaki değerlerin hesaplanmasında Tübitak ve Engelli ek puanı ile yerleşenler (varsa) dışında Genel Kontenjana yerleşenlerin OBP eklenmeden başarı sıraları dikkate alınmıştır.
Ülke Genelinde Tercih Edilme İstatistikleri
Toplamda Tercih Eden Aday Sayısı 1508
Bir Kontenjana Talip Olan Aday Sayısı 11,5
Ortalama Tercih Edilme Sırası 7,5
Birinci Sırada Tercih Eden Sayısı 92 %6,1
İlk Üç Sırada Tercih Eden Sayısı 391 %25,9
İlk Dokuz Sırada Tercih Eden Sayısı 1078 %71,5

Tercih Sırası Aday Sayısı
1 92
2 144
3 155
4 142
5 123
6 136
7 116
8 89
9 81
10 ve Sonrası 430
Yerleşenler Ortalama Kaçıncı Tercihlerine Yerleşti?
Programa Yerleşen Sayısı 131
Birinci Tercih Olarak Yerleşen Sayısı 24 %18,3
İlk Üç Tercih Olarak Yerleşen Sayısı 64 %48,9
İlk On Tercih Olarak Yerleşen Sayısı 119 %90,8
Yerleşenler Ortalama Kaçıncı Tercihinde Yerleşti 4,5

Tercih Sırası Yerleşen Sayısı
1 24
2 27
3 13
4 17
5 13
6 10
7 3
8 7
9 3
10 2
11 5
12 2
Tercih Sırası Yerleşen Sayısı
13 1
14 2
15 ---
16 2
17 ---
18 ---
19 ---
20 ---
21 ---
22 ---
23 ---
24 ---

Öğretim Üyesi Sayısı ve Unvan Dağılımı
Ünvan Akademisyen Sayısı
Profesör4
Doçent2
Doktor Öğretim Üyesi6
Toplam12
Önemli Açıklama:

Bu tablodaki veriler, ÖSYM’nin 2023 Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’ndan alınmıştır. Kılavuzda sadece fakültelerdeki lisans programları için değerler bulunmaktadır.
Kayıtlı Öğrenci Sayısı
Kayıtlı Öğrenci Sayısı % Oran
Toplam 799 % 100,0
Kız 345 % 43,2
Erkek 454 % 56,8
Önemli Açıklama:

Tablolar, Yükseköğretim Bilgi Sistemi'nden (YÖKSİS) 21.11.2023 tarihinde alınan verilere göre hazırlanmıştır.
Programdan Mezun Olan Öğrenci Sayıları
Mezuniyet Yılı Toplam Erkek Kız
2022 104 47 57
2023 137 68 69
Önemli Açıklama:

Tablolar, Yükseköğretim Bilgi Sistemi'nden (YÖKSİS) 21.11.2023 tarihinde alınan verilere göre hazırlanmıştır.
Değişim Programı ile Giden/Gelen Öğrenci Sayıları

Değişim Programı ile Giden/Gelen öğrenci bilgisi bulunmamaktadır.

Önemli Açıklama:

Tablolar, Yükseköğretim Bilgi Sistemi'nden (YÖKSİS) 21.11.2023 tarihinde alınan verilere göre hazırlanmıştır.
Yatay Geçiş ile Gelen/Giden Öğrenci Sayıları
Yatay Geçiş ile Gelen Öğrenci
2022 2023
31 18

Yatay Geçiş ile Giden Öğrenci
2022 2023
2 4
Önemli Açıklama:

Tablolar, Yükseköğretim Bilgi Sistemi'nden (YÖKSİS) 21.11.2023 tarihinde alınan verilere göre hazırlanmıştır.